Valitse sivu

vaelluskenkien valintaan ja kunnossapitoon liittyy samankaltaisia uskomuksia kuin savusaunan lämmittämiseen tai vaikkapa kuksan käyttöönottoon. Tapoja on monia ja erilaisia kenkiä vielä useampia, tässä minun tarinani.

Edelliset vaelluskenkäni täyttivät viime kesänä 10 vuotta, hyvin ovat siis palvelleet. Ja palvelevat edelleenkin, mutta muutaman vettä läpi päästävän reiän takia vanhat Haglöfsit ovat siis tästedes vain kuivan kelin valinta ja toki ihan lyhyille reissuille valitsen ne mielelläni. Minulla kävi aikanaan tuuri, kun töistä saamani vaelluskengät sopivat jalkani muotoon niin hyvin. Monet kerrat on vaellustovereiden tossut hiertäneet ja rakkolaastareita availtu tunturissa, mutta ei näillä puolikorkeilla, aikanaan n 250 euron arvoisilla kengillä ole ollut tarvetta moisiin. Mutta nyt siis vesi tulee sisään ja muutama pidempi vaellus kalenterissa – kauppaan mars!

En ole koskaan työskennellyt partioaitalla, mutta olen oppinut ettei valikoimiin pääse huonoja tuotteita. Kenkiä saa nykyään lähes kaikista urheiluliikkeistä, mutta Partioaitta edustaa minulle siis luotettavuutta, joka vielä korostuu tässä hankinnassa: Kengät ovat vaeltajan varusteista ehkäpä juuri se tärkein.

Valitsin Hanwag Tudela Mid GTX – nimiset puolikorkeat mokkanahkaiset kengät. Ihan vaelluskengän näköiset kengät ja puolikorkeat, koska itselleni muutamasta tunnista koko päivän retkiin ovat niitä yleisimpiä ja pidempiä reissuja teen enempi kesällä sulanmaan aikaan ja tunturissa, kuin mitä syksyn sateisissa metsissä saati umpihangessa.

Ja mitäs uusien kenkien kanssa tuleekaan tehdä: minusta ne tulee vihkiä käyttöön viemällä ne ensireissuun ja opettaa tavoille ja näyttää esimakua mihin kaikkiin upeisiin paikkoihin ne vielä tulevatkaan pääsemään.

Sain kengät keskiviikkona ja perjantaiaamuna parkkasin autoni Juuman retkietapin pihalle, ensimmäinen retki olisi siis Pieni Karhunkierros muutamalla omalla polulla lisättynä. Sääennuste päivälle oli +22 astetta ja taivas aamu klo 6 sta alkaen täysin pilvetön.

Vaelluskenkä muovautuu jalan mukaan. Siksi kenkien lainaaminen keverille ei ole paras idea, ja siksi ensimmäiset kilometrit ovat vasta suuntaa antavia. Halusin tehdä tämän kunnolla joten minulla oli keliin sopiva, itselle mieluinen sukkapari ja sidoin Hanwagien nauhat ajatuksella juuri sopivaksi. Kieltämättä ensi minuutit tuli tarkkailtua kovastikin, miltä kengät oikein tuntuu. Ostan aina yhden numeron isommat vaelluskengät kuin mitä esim lenkkarit, mutta tämä siis minun tapani toimia.

Karhunkierros on siitä kiva lenkki että matkalla pitkoksia, portaita, märempää polkua ja kuivempaa mäntykangasta sekä 4 riippusiltaa. Ensivaikutelman kengistä oli että ne rullaavat vähän eli siis kenkä keinahtaa hieman kun paino siirtyy eteenpäin kohti varpaita. Kengät olivat juuri oikeankokoiset, joka antoi kevyehkön tunteen ja näkyvä ero entisiin oli kenkää kiertävä kuminen suojus. Hanwag Tudelassa on ikäänkuin vettäpitävä osuus reinoilla nahkaisen pinnan lisäsuojana.

Tein kengille päivän aikana 10 minuutin vesitestin eli kangät veteen ja kello käyntiin. Tämä testi on hyvä suorittaa vasta päivän lopulla, sillä monesti juuri vanhemmat kengät päästävät vääjäämättä jostain kostetutta läpi. Uudenkarheat ei niinkään, Hanwagit jopa hylkivät veden pinnaltaan, eli minun ei tarvitse kenkiä kyllästää tässä vaiheessa. Vaellusvarusteiden huoltoon kuuluu erilaisia uskomuksia ja toki useampikin tapa toimia voi olla oikein, mutta puhdistus auttaa yleensä aina. Retken jälkeen kenkien ja mm kuorivaatteiden osalta ihan vedellä huuhtelu ja sen jälkeen kuivaus auttaa pitämään varusteesi toimivina pidempään. Sadekamojen kanssa kannattaa mennä siis suihkuun seisomaan, ilman saippuaa jos mahdollista.

Telttoihin, kuorivaatteisiin ja siis kenkiin toki on kyllästeaineita, joilla ajan mittaan on käyttöä kun vedenhylkivyys tuotteessa muuten vähenee. Tulipa muuten vastaan Karhunkierroksella kymmenen henkilön ryhmä, kaikilla goretex- asut päällä, siis tuossa aurinkoisessa jopa helteisessä säässä. Suojaudu siis silloin kun siltä tuntuu, mutta älä turhanpäiten. Huuhtelin uudet Hanwagit hanan alla ja nakkasin auton perään.

Loppuarvio: Hanwag Tudela

Muoto minulle sopiva, koko 44 1/2 , perusvaelluskengän näköinen, ovh 229 €, kesätarjouksessa nähty -30%

jopa -50%, miellyttävän pehmeä sisus ja helpot sidontalenkit. Vesitesti onnistunut, liitteenä video. Kiva kenkä kävellä, pieni rullaus ja mielestäni sentin tai kaksi matalampi varsi kuin edellisissä Haglöfseissa – aika näyttää onko hyvä vai paha asia.

Kalle